Novosti
Objavio/la: Maja Ogrizović, 11.04.2016.

Predstavljanje žirija 8. ETNOFILma

U završnom natjecateljskom programu osmog izdanja ETNOFILm Međunarodnog festivala etnografskog filma koje će se održati u Rovinju, od 28. do 30. travnja naći će se sveukupno 30 filmskih naslova pristiglih iz 27 država i podijeljenih u dvije kategorije: filmovi profesionalnih etnologa/antropologa i studenata etnologije/antropologije te filmovi autora koji nisu profesionalni etnolozi/antropolozi.

Svi filmovi u završnoj selekciji ETNOFILma u utrci su za nagrade u spomenutim dvjema kategorijama, a sama nagrada je umjetničko djelo – pobjednički rad studenta/ice kiparstva Akademije primijenjenih umjetnosti (APURI) Sveučilišta u Rijeci.
Finalnu filmsku selekciju ove godine samostalno je odabrao dugogodišnji član organizacijskog tima ETNOFILma, diplomirani etnolog/antropolog i novomedijski umjetnik Bojan Mucko, a članovi međunarodnog stručnog žirija su dr. sc. János Tari, Ivana Todorović i Željka Petrović Osmak.

Vizualni antropolog dr.sc. János Tari predsjednik je ICOM AVICOM-a (International Commitee for Audivisual and New Technologies of Image and Sound). Kao ravnatelj filmskog studija i arhivskog odjela Etnografskog muzeja Mađarske, producirao je brojne dokumentarne filmove te surađivao u izradi multimedijalog internetskog filmskog kataloga. Izvanredni je profesor, snimatelj i redatelj pri Károli Gáspár fakultetu reformističke crkve i Humanističkom fakultetu – pri Institutu Socijalnih i komunikacijskih znanosti u Budimpešti.

Ivana Todorović redateljica je socijalno angažiranih dokumentarnih filmova s kojima je osvajala brojne nagrade. Završila je studij Dokumentarnog medija pri Novoj školi u New Yoku, Etnologiju i antropologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu te francusku radionicu Atelies Varan. Todorović drži radionice na Fakultetima širom svijeta, a bila je i gostujuća predavačica na TEDxAUK u Prištini.

Željka Petrović Osmak diplomu etnologa i pedagoga stekla je 2003. godine na FFZG, gdje je 2011. magistrirala na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju. Od 2004. zaposlena u Etnografskom muzeju gdje do 2011. radi kao voditeljica i kustosica Zavičajnog muzeja u Donjoj Kupčini, a od 2012. u Zagrebu na zbirkama gospodarstva i glazbala. Organizirala je izložbe, edukativna događanja, koncerte, skupove, radila kao članica uredništva muzejskog časopisa Etnološka istraživanja, te snimila jedan etnografski film. Autorica je dvaju muzejskih kataloga i suurednica zbornika radova o pedeset godina Hrvatskog etnološkog društva (HED). Područje rada je usmjerila najviše na glazbene instrumente i etnomuzikološka istraživanja.

Copyright 2016.

Izrada web stranica: Netlex