Masterclass s Laurent Van Lanckerom

MMC Rovinj

Petak 29.4. 10:30-11:30

U okviru projekta Senzorna etnografija i novi mediji kojeg je prošle godine inicirao Etnografski muzej Istre u suradnji s organizacijom Soundimage culture  (SIC) i ove godine u Rovinj dolazi redatelj i antropolog Lauren Van Lancker. Metodologija senzorne etnografije utemeljena je na ideji o isprepletenosti ljudskih osjetila te se odmiče od teksta kao primarnog medija u oblikovanju etnografske reprezentacije. Cilj projekta je prezentirati mogućnosti sinergije senzorne etnografije, novih medija i modernih tehnologija u procesima bilježenja, interpretacije i prezentacije nematerijalne kulture i kulture svakodnevice.

Laurent Van Lancker će govoriti o vlastitoj filmskoj praksi te će predstaviti rad organizacije Sound Image Culture.

SoundImageCulture (SIC) su grupa umjetnika/antropologa koji kroz format storytellinga propituju konvencije dokumentarnog filma. SIC  je baziran na 11 mjesečnom edukativnom programu namijenjenom  redateljima, umjetnicima i istraživačima na polju humanistike i društvenih znanosti. SIC potiče etičku refleksiju na to kako reprezentiramo druge u suvremenim medijima. U okviru programa polaznici preispituju odnose između umjetnika, subjekta i gledatelja te realiziraju vlastiti umjetnički projekt.

Laurent Van Lancker je završio studij filma i antropologije. U ranim dokumentarnim filmovima (Ymako iz 1998. i Moving with clouds 1999.) bavi se socijalnim, religijskim i umjetničkim aspektima različitih kultura. Autor je nekoliko eksperimentalnih dnevnika putovanja (Eth(n)ics, Trente et une nuits: mes rencontres palestiniennes, Rétroviseurs) te niza kratkih igranih filmova i plesnih videa. Van Lancker povremeno predaje vizualnu antropologiju i dokumentarni film na fakultetima u Gentu, Sint-Lukasu (Belgija) i SOASu (Velika Britanija).

Laurent Van Lancker će u MMC – Multimedijalnom centru u Rovinju govoriti o vlastitoj filmskoj praksi te će predstaviti rad SIC-a u petak, 29. 4. s početkom u 10.30 sati.
Masterclass s Laurentom Van Lanckerom otvoren je za studente antropolgije i srodnih disciplina, ali i za ostale zainteresirane za vizualnu antropologiju.
Za sudjelovanje se možete prijaviti e-mailom na adresu lea@etnofilm.com do 27. travnja 2016.

Sponzori
Medijski sponzori
Suradnici

Copyright 2016.

Izrada web stranica: Netlex