Festival

Etnografski film polako ali sigurno gradi svoju publiku. Vjerujemo da smo tome uzrok i mi – ETNOFILm-ovci. Želja nam je razmaziti Vas odličnim filmskim ostvarenjima, diskusijama s iskusnim vizualnim antropolozima i mladim nadama, susretima s kolegama koje dugo niste sreli, glazbenim notama koje će Vas natjerati na poskok i sunčevim zrakama koje se uporno i pomalo dosadno guraju kroz roletne kako bi i one malo uživale u istinski ljudskim, iako ponekad teškim pričama.

ETNOFILm progovara iz srca, podržava „mali“ film o velikim temama.

Etnologija je kroz povijest često zapadala u ralje nacionalizma. Umijeće shvaćanja mijena i kulturoloških utjecaja, strategija preživljavanja i komodifikacije kulture nužno pretpostavlja slobodan duh. Iako su neke teme naoko etnološke, u svom pristupu temi, autori-istraživači mogu iskazati cijeli dijapazon stavova prema kulturi. Selektor Bojan Mucko nam je i ove godine dao mogućnost kritičkog promišljanja autorskih pogleda na raznovrsne teme. Kustosice Lea Vene’ i Ivana Čehić Rabljenović uvode nas u svijet umjetničke interpretacije znanstvenog rada i terenskog istraživanja, predstavljajući izložbu Emanuela Matthiasa „Primatologist“. Po prvi put ove godine se aktivno okrećemo i djeci. Kreativnim radionicama, kolegica Željka Jelavić iz Etnografskoh muzeja u Zagrebu upoznati će rovinjske osnovnoškolce s potencijalom etnografskog filma u obrazovanju. Veliko zadovoljstvo je i ove godine ugostiti profesora Laurent Van Lancker-a i Dan Oki-ja jer ne prestajemo s učenjem i pomicanjem granica etnoloških pristupa istraživanju i prezentaciji kulturnih pojavnosti. Zaljubili smo se u senzornu etnologiju kako je shvaćaju i promiču kolege te vjerujemo da je rovinjska pozornica idealna za nove i uzbudljive filmske realizacije.

Dopustite da se zahvalim i međunarodnom žiriju u sastavu dr.sc. Janoš Tari, Ivana Todorović i mr.sc Željka Petrović Osmak. Iako cilj ETNOFILm-a nije kategorizacija radova ni trka za nagradu, uspomena u vidu umjetničkog rada studenata kiparstva Akademije primijenjene umjetnosti u Rijeci koju ove godine dodjeljujemo u dvije kategorije, uvijek mami osmjehe.

ETNOFILm želi poslati jasnu poruku promicanja otvorenosti uma, razumijevanja, slobode mišljenja i aktivnog građanstva. Zahvaljujem svima koji nam u tome pomažu već osam godina.

 

Tamara Nikolić Đerić

Kustosica-voditeljica festivala

 

Sponzori
Medijski sponzori
Suradnici

Copyright 2016.

Izrada web stranica: Netlex